احکام طهارت(احکام اسلامی)
احکام طهارت(احکام اسلامی)


 

اقسام آبها

آب , بسيارى از چيزهاى نجس را پاك مى كند و اقسام مختلفى دارد كه شناخت آنها ما را براى ياد گرفتنِ بهترِ مسائل مربوط به آن كمك مى كند.

اقسام آبها:

1- مُضاف

2- مُطلق :

1- آب چاه

2- آب جارى

3- آب باران

4- آب راكد:

كُر

قَليل

آب مضاف : آبى است كه از چيزى گرفته باشند; مانند آب سيب و هندوانه يا با چيزى مخلوط كرده باشند, به قدرى كه ديگر به آن آب نگويند; مانند شربت .(1)

آب مطلق : آبى است كه مضاف نباشد.

احكام آب مضاف

1- آب مضاف چيز نجس را پاك نمى كند (از مطهرات نيست ).

2- با برخورد به نجاست نجس مى شود, هر چند نجاست كم باشد و بو يا رنگ يا مزهء آب عوض نشود.

3- وضو و غسل با آب مضاف باطل است .(2)

اقسام آب مطلق

<آب > يا از زمين مى جوشد, يا از آسمان مى بارد و يا نه مى جوشد و نه مى بارد.

به آبى كه از آسمان ببارد <باران > گويند.

و آبى كه از زمين مى جوشد, اگر جريان داشته باشد <آب جارى > است و اگر بدون جريان باشد, به آن <آب چاه > گويند.(3)

آبى كه از زمين نمى جوشد و از آسمان نمى بارد, <آب راكد> است .

<آب راكد> اگر مقدارش زياد باشند, <كر> و اگر كم باشد <قليل > است .

مقدار كُر:(4)

حجم : 42875وجب . مقدار آبى را در ظرفى كه درازا و پهنا و گودى آن هر يك حداقل 35وجب باشد بريزند و آن ظرف پر شود, به مقدار كر است .

وزن : 377419كيلوگرم .

مقدار آب قليل : آبى كه از زمين نمى جوشد اگر از كر كمتر باشد قليل است .

تنها آب مطلق , نجس را پاك مى كند. گرچه ممكن است آب مضاف چيز كثيفى را تميز كند ولى , همانگونه كه پيشتر گفته شد, هرگز نجس را پاك نمى كند.

 

 

احكام وضو

مسأله 258: در وضو واجب است نيّت نموده، صورت و دستها را بشويند و جلوى سر و روى پاها را مسح كنند.

شستن صورت
مسأله 259: درازى صورت را، بايد از بالاى پيشانى، جايى كه موى سر بيرون مى آيد تا آخر چانه شست و پهناى آن به مقدارى كه بين انگشت وسط و شست قرار مى گيرد بايد شسته شود و اگر مختصرى از اين مقدار نشويد وضو باطل است و براى آنكه يقين كند اين مقدار كاملا شسته شده، كمى اطراف آن را نيز بشويد.

مسأله 260: اگر صورت يا دست كسى، كوچكتر يا بزرگتر از معمول مردم باشد، بايد ملاحظه كند كه مردمان معمولى، تا كجاى صورت خود را مى شويند، او نيز تا همان جا را بشويد و همچنين اگر در پيشانى او، مو روييده يا جلوى سرش، مو ندارد بايد به اندازه معمول، پيشانى را بشويد.

مسأله 261: اگر احتمال دهد چرك يا چيز ديگرى، در ابروها، گوشه هاى چشم و لب او هست كه نمى گذارد آب به آن برسد، چنانچه احتمال او، در نظر مردم بجا باشد، بايد احتياطاً پيش از وضو بررسى كند تا اگر مانعى هست برطرف نمايد.

مسأله 262: اگر پوست صورت از لاى مو، پيدا باشد بايد آب را به پوست برساند و اگر پيدا نباشد، شستن مو كافى است و رساندن آب به زير آن لازم نيست.

مسأله 263: اگر شك كند پوست صورت از لاى مو پيداست يا نه، بنابر احتياط واجب، بايد مو را بشويد و آب را به پوست برساند.

مسأله 264: شستن موهايى كه از حدّ صورت بيشتر است واجب نيست، مانند زيادى محاسن ( ريش ) كه از درازى يا پهناى صورت گذشته باشد.

مسأله 265: شستن داخل بينى و مقدارى از لب و چشم كه در وقت بستن ديده نمى شود واجب نيست ولى براى آنكه يقين كند از جاهايى كه بايد شسته شود چيزى باقى نمانده، مقدارى از آنها را نيز بشويد. و كسى كه نمى دانسته بايد اين مقدار را بشويد، اگر نداند در وضوهايى كه گرفته اين مقدار را شسته يا نه، نمازهايى كه خوانده صحيح است.

مسأله 266: بايد صورت و دست ها را از بالا به پايين شست و اگر از پايين به بالا بشويد وضو باطل است.

مسأله 267: اگر دست را تَر كند و به صورت و دستها بكشد، چنانچه تَرى دست به قدرى باشد كه بر اثر كشيدن دست، آب كمى بر آنها جارى شود كافى است.

شستن دستها
مسأله 268: بعد از شستن صورت، بايد دست راست و بعد از آن دست چپ را، از آرنج تا سر انگشت ها بشويد.

مسأله 269: براى آنكه يقين كند آرنج را كاملا شسته، مقدارى بالاتر از آرنج را نيز بشويد.

مسأله 270: در موقع وضو بايد دستها را تا سر انگشتان بشويد و اگر فقط تا مچ را بشويد وضوى او باطل است، حتّى اگر پيش از وضو، دستهاى خود را تا مچ شسته باشد.

مسأله 271: در وضو شستن صورت و دستها، مرتبه اوّل واجب، مرتبه دوم مستحب، مرتبه سوم و بيشتر از آن حرام مى باشد. امّا كدام شستن، اوّل يا دوم و يا سوم است مربوط به قصد كسى است كه وضو مى گيرد، پس اگر به قصد شستن مرتبه اوّل مثلا ده مرتبه آب به صورت بريزد اشكال ندارد و همه آنها، شستن اوّل حساب مى شود و اگر به قصد اينكه سه مرتبه بشويد، سه مرتبه آب بريزد مرتبه سوم حرام است.

مسأله 272: مستحب است وضو را شاداب گرفت و همچنين مستحب است آب وضو به مقدار يك مُد باشد و زياده روى در آب وضو مكروه و چه بسا حرام مى گردد.

مسح سر
مسأله 273: بعد از شستن هر دو دست، بايد جلوى سر را با تَرى آب وضو كه در دست مانده، مسح كند. و بنابر احتياط واجب با دست راست از بالا به پايين مسح نمايد.

مسأله 274: يك قسمت از چهار قسمت سر، كه مقابل پيشانى است جاى مسح مى باشد و هر جاى اين قسمت را به هر اندازه مسح كند كافى است، اگرچه بنابر احتياط واجب به مقدار عرض يك انگشت مسح نمايد. و احتياط مستحب آن است كه از درازا به اندازه درازى يك انگشت و از پهنا به اندازه پهناى سه انگشت بسته مسح نمايد.

مسأله 275: لازم نيست مسح سر، بر پوست آن باشد، بلكه بر موى جلوى سر نيز صحيح است. ولى كسى كه موى جلوى سر او به اندازه اى بلند است كه اگر مثلا شانه كند به صورتش مى ريزد يا به جاهاى ديگر سر مى رسد - مانند زنها - بايد بيخ موها را مسح كند، يا فرق سر را باز كرده، پوست سر را مسح نمايد. و اگر موهايى را كه به صورت مى ريزد، يا به جاهاى ديگر سر مى رسد جلوى سر جمع كند و بر آن مسح نمايد، يا بر موى جاهاى ديگر سر، كه به جلوى سر آمده مسح كند، باطل است.

مسح پاها
مسأله 276: بعد از مسح سر، بايد با تَرى آب وضو كه در دست مانده، روى پاها را از سر يكى از انگشتها، تا برآمدگى روى پا مسح كند و بنابر احتياط مستحب تا مفصل را مسح نمايد.

مسأله 277: بنابر احتياط مستحب، مسح پاى راست را مقدّم بر مسح پاى چپ نموده، همچنين پاى راست را با دست راست و پاى چپ را با دست چپ مسح نمايد.

مسأله 278: پهناى مسح پا، به هر اندازه باشد كافى است ولى بهتر است به اندازه پهناى سه انگشت بسته باشد. و بهتر از آن، مسح تمام روى پاست.

مسأله 279: واجب نيست كه در مسح پا، دست را بر سر انگشت ها بگذارد و سپس به پشت پا بكشد، بلكه اگر تمام دست را روى پا بگذارد و كمى بكشد، كفايت مى كند، اگرچه قسم اوّل بهتر است.

مسأله 280: در مسح سر و روى پا، بايد دست را روى آن بكشد و اگر دست را نگه دارد و سر يا پا را به آن بكشد وضو باطل است.

مسأله 281: اگر موقعى كه دست را بر سر يا پا مى كشد، سر يا پا كمى حركت كند اشكال ندارد.

مسأله 282: جاى مسح، بايد خشك باشد و اگر به قدرى تَر باشد كه رطوبت كف دست، بر آن اثر نكند خلاف احتياط واجب است ولى اگر تَرى آن كم باشد امّا رطوبتى كه بعد از مسح، در آن ديده مى شود، بگويند كه از ترى كف دست است اشكال ندارد.

مسأله 283: اگر براى مسح، رطوبتى در كف دست نمانده باشد، نمى تواند دست را با آب غير وضو تَر كند، بلكه بايد از اعضاى ديگر وضو رطوبت بگيرد و با آن مسح نمايد.

مسأله 284: اگر رطوبت كف دست، فقط به اندازه مسح سر باشد، بنابر احتياط واجب سر را با همان رطوبت، مسح كند و براى مسح پاها، از اعضاى ديگر وضو رطوبت بگيرد.

مسأله 285: مسح كردن از روى جوراب و كفش باطل است ولى اگر بر اثر سرماى شديد، يا ترس از دزد، درنده و مانند آن نتواند كفش يا جوراب را بيرون آورد، مسح كردن بر آن اشكال ندارد و اگر روى كفش، نجس باشد بايد چيز پاكى بر آن بيندازد و بر آن چيز مسح كند و بنابر احتياط واجب تيمّم نيز بنمايد.

مسأله 286: اگر روى پا نجس باشد و نتواند براى مسح، آن را آب بكشد، بايد تيمّم نمايد.
 

وضوى ارتماسى

مسأله 287: وضوى ارتماسى، يعنى انسان، صورت و دستها را در آب فرو برد و به قصد وضو بيرون آورد. و اگر موقعى كه صورت يا دستها را در آب فرو مى برد، نيّت وضو كند و تا وقتى كه آنها را از آب، بيرون مى آورد و ريزش آب تمام مى شود، به قصد وضو باشد، وضوى او صحيح است و نيز اگر موقع بيرون آوردن از آب، قصد وضو كند و تا وقتى كه ريزش آب تمام مى شود، به قصد وضو باشد، وضوى او صحيح مى باشد. و همچنين است اگر دست راست را، به قصد وضو در آب فرو ببرد و دست چپ را به قصد وضو به غيرارتماس بشويد.

مسأله 288: در وضوى ارتماسى نيز مانند وضوى ترتيبى بايد صورت و دستها از بالا به پايين شسته شود، پس اگر وقتى كه صورت و دستها را در آب فرو مى برد، قصد وضو كند بايد صورت را از طرف پيشانى و دستها را از طرف آرنج، در آب فرو برد. و اگر موقع بيرون آوردن از آب قصد وضو كند، بايد صورت را از طرف پيشانى و دستها را از طرف آرنج بيرون آورد.

مسأله 289: اگر وضوى بعضى از اعضا را ارتماسى و بعضى را غيرارتماسى انجام دهد، اشكال ندارد.
 

دعاهاى مستحب هنگام وضو گرفتن

مسأله 290: كسى كه وضو مى گيرد، مستحب است موقعى كه نگاهش به آب مى افتد، بگويد: « بِسْمِ اللّهِ وَ بِاللّهِ وَ الْحَمْدُ للّهِ الَّذي جَعَلَ الْماءَ طَهُوراً وَ لَمْ يَجْعَلْهُ نَجِساً »

و موقعى كه پيش از وضو دست خود را مى شويد بگويد: « اللّهُمَّ اجْعَلْني مِنَ التَّوّابينَ وَ اجْعَلْني مِنَ الْمُتَطَهِّرينَ »

و در وقت مضمضه كردن، يعنى آب در دهان گرداندن بگويد: « اللّهُمَّ لَقِّني حُجَّتي يَوْمَ ألْقاكَ وَ أطْلِقْ لِساني بِذِكْرِكَ »

و در وقت استنشاق، يعنى آب در بينى كردن بگويد: « اللّهُمَّ لا تُحرِّمْ عَلَيَّ ريحَ الْجَنَّةِ وَ اجْعَلْني مِمَّنْ يَشُمُّ ريحَها وَ رَوْحَها وَ طيبَها »

و موقع شستن رو بگويد: « اللّهُمَّ بَيِّضْ وَجْهي يَوْمَ تَسْوَدُّ فيهِ الْوُجُوهُ وَ لا تُسَوِّدْ وَجْهي يَوْمَ تَبْيَضُّ فيهِ الْوُجُوهُ »

و در وقت شستن دست راست بخواند: « اللّهُمَّ أعْطِني كِتابي بِيَميني وَ الْخُلْدَ فِي الْجِنانِ بِيَساري و حَاسِبْني حِساباً يَسيراً »

و موقع شستن دست چپ بگويد: « اللّهُمَّ لا تُعْطِني كِتابي بِشِمالي وَ لا مِنْ وَراءِ ظَهْري وَ لا تَجْعَلْها مَغْلُولَةً إلى عُنُقي وَ أعُوذُ بِكَ مِنْ مُقَطِّعاتِ النّيرانِ »

و موقعى كه سر را مسح مى كند بگويد: « اللّهُمَّ غَشِّني بِرَحْمَتِكَ وَ بَرَكاتِكَ وَ عَفْوِكَ »

و در وقت مسح پا بخواند: « اللّهَمَّ ثَبِّتْني عَلَى الصِّراطِ يَوْمَ تَزِلُّ فيهِ الأقْدامُ وَ اجْعَلْ سَعيي في ما يُرْضيكَ عَنّي يا ذَا الْجَلالِ وَ الإكْرامِ ».

 

 

 

 

احكام تيمّم

مسأله 713: در هفت مورد به جاى وضو و غسل بايد تيمّم كرد:
1 -
آب نباشد. 2 - دسترسى به آب نداشته باشد. 3 - استعمال آب ضرر داشته باشد. 4 - خطر تشنگى باشد. 5 - آبى كه هست تنها براى پاك كردن نجاست بدن و لباس كافى باشد. 6 - آب مباح نباشد. 7 - وقت تنگ باشد.

نظرات شما عزیزان:

نام :
آدرس ایمیل:
وب سایت/بلاگ :
متن پیام:
:) :( ;) :D
;)) :X :? :P
:* =(( :O };-
:B /:) =DD :S
-) :-(( :-| :-))
نظر خصوصی

 کد را وارد نمایید:

 

 

 

عکس شما

آپلود عکس دلخواه:






نویسنده : اصغررجعتی
تاریخ :
زمان :


.:: This Template By : Theme-Designer.Com ::.

ورود اعضا:

نام :
وب :
پیام :
2+2=:
(Refresh)

خبرنامه وب سایت:





آمار وب سایت:  

بازدید امروز : 20
بازدید دیروز : 0
بازدید هفته : 20
بازدید ماه : 164
بازدید کل : 45149
تعداد مطالب : 52
تعداد نظرات : 2
تعداد آنلاین : 1

خبرنامه وبلاگ:

برای ثبت نام در خبرنامه ایمیل خود را وارد نمایید



... کسب درآمد ... ... کسب درآمد ...